6 Ocak 2013 Pazar

İYİ BİR FARK YARATMALI İNSAN !


İnsanlar…  “Önemli kişi” olmak ister… doğal bir arzu! İnsan egosu buna müsait. Bunu ister insan, önemli olmayı ister… Çünkü önemli olmayı beğenilmek olarak algılar insan.
Ne var ki bunda? Çok ta insani bir istek, önemli olmak… Ben de muhakkak isterim önemli olmayı başkaları tarafın dan önemsenmeyi… beğenilmeyi… düşündüm ben de isteyebilirim. Sanırım çoğumuzda istiyoruz bunu… “önemli olmayı”
Peki,
Değerli olmak?
Değerli olmak!
Değerli olmayı düşündük mü? Yada değerli olmayı istedik mi?  Pek sanmıyorum en azından önemli olmak kadar istediğimizi sanmıyorum. Çünkü değerli olmak daha zor! İnsana değer katan şeylere sahip olmak pek o kadar kolay değil. İyi ve dürüst insan olacağız her şeyden önce. Ki aslın da iyi ve dürüst olmak her insanda olması gereken bir özellik. Ama çağ öyle hazin ki hepimiz de olması gereken bu özellik, artı değer haline geldi. Sonra kültürlü olacağız aydın olmayı kast etmiyorum o çok öte bir değer. Kültürlü donanımlı olmalıyız yani dünyadan dan ülkemizden de bir haber olmamalıyız, biraz duyarlı biraz yardımsever olmalı. Estetik kaygılarımız olmalı. Sanata saygı duymalıyız. Hepimiz her sanat dalın dan anlayamayız ama biraz donanımlı olmayı becerebiliriz biraz estetik gözle bir resme bir heykele bakabiliriz. Az biraz kitap okuyabiliriz. Ezberimize birkaç şiir katabiliriz. Konuşmalarımızda ki kelime dağarcığımızı üçyüz kelimeden üçbin kelimeye çıkartmalıyız. Film izlerken de müzik dinlerken de biraz daha seçici olabiliriz. Çocukken öğrendiğimiz tekerlemelere benzeye şarkılar olmamalı sadece dinlediğimiz müzikler… notalarla aramız çok iyi olmayabilir, elbette ki hepimiz müzisyen değiliz ama iyi melodiye kulak vermeyi becerebiliriz.
Ve en önemlisi saygı duymalıyız insana doğaya çevreye tüm canlılara. Hatta bizim gibi düşünmeyenlere…
İyi bir fark yaratmalıyız.
Değerli olmadan önemli olmayı istiyoruz. Halbuki değerli olduğu için iyi bir fark yarattığı için önemli olur insan.
ÇağlayanB.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder